Futás

UltraBalaton

2013-10-25 14:24:021Az idei Ultrabalaton futóversenyen is több ezren vágtak neki a Balatont megkerülő 212 km-es távnak. Volt aki egyéniben teljesítette, voltak akik csapatban. Ebben az évben mi is neveztünk egy 8 fős csapattal, és minden várakozásunkat felülmúlva 20 órán belül teljesítettük a távot. Az esős időjárás ellenére nagyon jó hangulatban futottunk. Mi már biztosan ott leszünk jövőre is, végülis "csak egy kört" futunk.

 

UltraBalaton képek

A Fuás pszichológiája

2013-10-25 14:00:131

Az emberi élet alaptevékenysége a helyváltoztatás, ami legtöbbször a gyaloglást jelenti, de vannak olyan élethelyzeteink, ahol kénytelenek vagyunk nagyobb sebességre kapcsolni, és akkor futunk, mondjuk egy barátunk vagy a busz után. De az is előfordulhat, hogy valami elől kell futnunk, amikor nem akarjuk, hogy utolérjenek. A futás, gyaloglás nélkül alig képzelhető el az életünk, bár technikai eszközök révén olyan kényelmet biztosítunk magunknak, ami a mozgásszegény életmódra szoktat rá mindannyiunkat. Hazaérkezve a garázsajtót sem kell kinyitnunk, csupán egy automatát hozunk működésbe az autónkból, sőt a televíziót is távkapcsolóval kezeljük. Még a gyerekek sem gyalogolnak eleget, a szülők viszik autójukkal az iskolába, egyre lenézettebb a testnevelés órai teljesítmény is a számítógépes produkcióhoz képest.

A futócipő

2013-10-25 14:03:561

 

Milyen futócipő kell kezdő futóknak

A kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy előszednek egy sportcipőt a cipős szekrény aljáról, mondván, hogy úgy is csak egy kis félórás kocogásra kell, felesleges kiadás még egy cipőt vásárolni… Esetleg elmennek egy nagyobb áruházba, ahol megveszik a legolcsóbb futócipőt, ami akciós és rá van írva, hogy futócipő…
Néhány szenvedős futás után viszont már nincs is kedvük többet futni... Csak a panaszáradat marad, tudniillik, hogy próbálkoztam a futással, de megfájdult a térdem, a bokám, a lábfejem és még sorolhatnánk, hogy mi minden fájdult még meg, miközben a kezdő futó levonja a következtetést, miszerint a futás nem neki való.
Minden kezdő futó megkérdezi: - Milyen márkájú cipőt vegyek? Mindenkinek más és más a megfelelő cipő, tehát nem lehet előre tudni, hogy melyik lesz jó méretben és futó stílusban, adott célnak (terep) megfelelően.